Hakkımızda

 

Genç Memurların Özlük Hakları, Memur-Sen koordinatörlüğünde yürütülen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ kapsamında desteklenen bir gençlik projesi olup Sivil Yaşam Derneği, Sivil Toplum Destekleme Derneği, Mozaik İnsan Kaynakları Geliştirme Derneği ve Sakarya Eğitim-Bir-Sen ortaklığında yürütülmektedir.

Dünyanın her yerinde ister devlete bağlı kurum ve kuruluşlar olsun isterse özel sektör, insan unsuruna ihtiyaç duyarlar. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 verilerine göre Türkiye’deki toplam istihdam 28 milyon 600 bin kişi civarındadır. Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı 2021 verilerine göre ise kamuda memur, sözleşmeli personel ve işçi statülerinden olmak üzere toplam 4 milyon 876 bin 203 personel istihdam edildiği görülmektedir. Yani bu rakamlar göz önüne alınarak kamu istihdamı toplam istihdam içerisinde %17’lik bir oranda yer almaktadır. Bu verilerden yola çıkarak Türkiye’de devlet en büyük işveren konumundadır gibi bir yorumda bulunulabilir. Tabi bu sayının içerisinde gençlerin oranı da azımsanmayacak düzeydedir. Bu projenin konusunu da kamuda görev yapan genç memurlar ve genç memurların özlük hakları oluşturmaktadır.

Projenin öncelikli hedef kitlesini; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar ile Yükseköğretim Kuruluna bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan, 18-30 yaş aralığındaki memurlar ve aday memurlar oluşturmaktadır.

Projenin amacı; hedef kitlenin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunların tespiti, beklenti ve taleplerinin öğrenilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi; böylelikle bireysel ve mesleki becerilerin geliştirilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, verimin artırılması, yönetici- çalışan uyumunun sağlanması ve kamusal aidiyetin güçlenmesidir.

Kamu personeli sisteminin modern kamu yönetimi anlayışına ve ülkemizin ihtiyaçlarına uygun olarak planlandırılması elzemdir. Kamu yönetiminin sahip olduğu insan gücünün iyi planlanması ve etkili kullanılması hizmet sunumundaki kalitenin artırılmasını da doğrudan etkilemektedir. Günümüzde teknolojik gelişmelerle kamu hizmetinin sunulma biçimi de sürekli değişmektedir. Bu bilgiler göz önüne alındığında özellikle değişime çok yatkın olan genç kamu görevlilerinin tüm gelişmelere açık olmasını sağlayacak biçimde yetiştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde politikalar üretilmelidir.

Proje kapsamında; Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde toplam 7 çalıştay düzenlenmesi, akabinde Ankara’da bir ulusal zirve gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Proje faaliyelerinde hedef kitle içerisinde doğrudan 180 katılımcının dolaylı olarak ise uygulanacak ölçek marifetiyle 2000 katılımcının yer alması beklenmektedir.